Saturday, May 26, 2007

stretnutia a iné tresty



Je sobota.
Po opitom piatku, ktorý si odkladám ako jediný regulárny spôsob neriešiť veci príliš do hĺbky, a vždy v sobotu ráno si uvedomujem, že to nejde. Že myšlienky nezavriete do škatuľky od Marlboriek ani neutopíte v pohári vodky s ríbezľovým džúsom. Že pôjdu za vami domov celú cestu, potichučky ako tiene masových vrahov a ráno sa zobudíte a oni spia vedľa vás. Myšlienky nás znásilňujú dennodenne.
Stoja za nami v kúpeľni, keď pozeráme do zrkadla a nevidíme ich, máme ich na hrebeni, keď ich vyčesávame z vlasov, sú na lesku na pery, na použitých odličovacích tampónoch spolu s mejkapom a zvyškami dňa.
Niečo sa ti stalo, ja to viem.
„Si v poriadku?“ opýtala som sa ťa včera na schodoch v Céčku, lebo viem, že nie si.
„Netráp sa, som v pohode.“
Niekto ti ublížil možno viac, ako si ty ublížil vtedy mne.
A zrazu, ani neviem ako, držal si ma tak pevne, ako možno ešte nikdy predtým, a plakal si. Opitý a zúfalý, ospravedlňoval si sa aj za to, čo si nikdy neurobil, rozprávajúc mi veci, ktoré si mi nepovedal ani v časoch, keď sme sa nemuseli tváriť ako starí dobrí známi Poďnajeden. Možno som odvtedy vyrástla a ty si sa stal zraniteľnejším, a zrazu nie som jediná, ktorá už nepochybuje o skurvenosti tohto sveta.
Šli sme von. Len na vzduch. Bolo neuveriteľné dusno. Slová a šaty sa lepili na pokožku a ty si rozprával a ja som v rukách takmer zlomila cigaretu, kvôli ktorej som vlastne vyšla na tie schody strát a nálezov. Neznášal si to, viem. Netušil si nič o mojom dymiacom období, ktoré začalo POTOM. Netušil si nič o mne, a zrejme ani o sebe.
„Nechcel som ti nikdy ublížiť.“
„Stáva sa.“
Sklonil si hlavu spôsobom kajúcnika a pripálil si mi.

Je sobota. A je dusno.

Sunday, May 20, 2007

only stupid girl



„Čo sa to s tebou stalo, Dievčatko so zápalkami? Veď ty si založilo strašný požiar!“
„Odpusťte, preberieme to neskôr. Teraz si musím ísť zapáliť...“



Venujem s najväčšou láskou tým, ktorí si myslia, že ma poznajú a vedia veľké prd!




 

Friday, May 18, 2007

óda na svitanie



Včera bola akási noc duchov. Fúkal vietor a ja som nemohla spať. Počula som ho svišťať, akoby mi chcel povedať, že ak chcem, nech idem s ním. Že ma unesie odtiaľto ďaleko, najďalej, ako to bude možné. Nešla som.

ELEMETNTY MOJEJ SAMOTY


KARTY
Miliónkrát som si sľúbila, že k tarotu sa viac nevrátim. Že sú to len kúsky pokresleného papiera, stále ukazujúce rovnako zlé veci. Človek ich má ako črepy minulosti zarezané na rube duše a na tie ďalšie akosi podvedome čaká.
Začiatky koncov, konce začiatkov, priveľa potreby zabúdania, priveľa čakania na „lepšie“, priveľa sústredenia sa na to, čo bude POTOM. Občas si želám, aby POTOM už nebolo. Ha! Boh alebo Neviemkto by nám to poriadne nandal, keby nás zasekol v prítomnosti. Žiadna budúcnosť vážení, tá dávno umrela. Nebude žiadne zajtra, ani potom, ani lepšie, ani možno raz... A bol by to ten najškodoradostnejší úsmev.

ČIERNY ČAJ
Ako v Šeherezádiných záhradách. Vôňa kadidla, divokej ruže, škorice a korenia, nespútanosti a čaju kdesi uprostred noci bez bližšieho udania času či priestoru. Na čarovnom koberci s pergamenovvými zvitkami. A ja by som len počúvala a plakala, ochotná položiť hlavu pod ostrý meč za tisíc a jednu rozprávku...


MESIAC
Najzvláštnejšia vec na celom svete. Panujúci svetu temnôt, neviditeľna, posúva brehy morí aj hranice dotykov v tmách. Vie všetko o láske i neláske, vie, kedy sa rodí noc a stojí pri nej, keď umiera.
Vie, kedy sa rodí túžba a stojí pri nej, keď umiera.
Vie, ako bolia nočné monológy, ktoré človek kričí sám v sebe, počuje zvony na kostolnej veži, ktoré bijú, lebo sú samy, počuje plač tých, ktorí zrazu necítia niečiu vôňu vedľa na vankúši a spokojne si pri tom spieva tú svoju večnú

ÓDU NA SVITANIE.

Hlupák.



Thursday, May 17, 2007

strašné lži



Už neverím tej diaľke, že nie je ako zo dňa na deň stále sa zväčšujúca čierna diera. Ani návratom Malých princov sa neoplatí veriť. Dávno už nekreslia ovečky a nevolajú hviezdy po menách.
Bola by som sa vzdala tŕňov ako tvoja jediná Ruža, len keby v živote občas nebývalo NESKORO.
Pamätám si rozprávku z detstva. Vraveli, lepšie neskoro ako nikdy. Nie, lepšie NIKDY ako NESKORO.
Tie žltosmutné Exupéryho zápisky dávno vyšklbal vietor a navial nám do duší trpkosmutný piesok a ako posledné želanie odvial nás nepredstaviteľne ďaleko...


už?



Myslím, že je čas:

Prechádzať parkom so vztýčenou hlavou a nebáť sa stretnutí, ktoré ešte dlho nedovoľujú dýchať.
Neotvárať staré škatule s vecami a myšlienkami, ktoré už našli svoj cintorín kdesi strašne hlboko v nás.
Prestať hovoriť a rozmýšľať o tom, čo by bolo, keby nebolo to, čo bolo a bolo to, čo nebolo...
Zaspávať s myšlienkou na deň, ktorý príde, nie na to, aby vôbec neprišiel.
Naučiť sa zaspávať s vedomím, že nie všetko čo bolí, raz naozaj prebolí.
Pochopiť, že tí, ktorí väčšinou milujú nás, nie sú tí istí, ktorých milujeme my a nech by sme akokoľvek nechceli, aj tak im zákonite ublížime.
„Nechať veci plynúť.“
Nebojovať s časom či vlastnou minulosťou.
Nechytať búrku do vedier.
Nefotiť slnko proti svetlu.
Nekrájať dúhu príborovým nožíkom.
Nenosiť piesok v očiach do púšte.
Kresliť motýle bez čiernej farby.
Prikladať morské mušle k ušiam a veriť, že sa vám NAOZAJ prihovára more.
Veriť, že aj vykoľajené vlaky presne vedia, kam smerujú.
Zmieriť sa s tým, že Gerda nie vždy nájde svojho Kaya a neplakať pre to ako decko pri LP platni o Snehovej kráľovnej.
Osušiť nohy mokré od rieky, do ktorej sa dvakrát nestúpa.
A vidieť les, ktorý sme od samých stromov neboli schopní zazrieť...

Den Wald vor lauter Bäumen nicht sehen.